Kuoron kera Islannissa

Kun Á Sprengisandi ja Tíminn líður ensimmäistä kertaa kaikuivat laulusalin kaiuttimista Islantiin lähtevien kuorolaisten harjoituksissa, kuunneltava YouTube-tallenne kuulosti täysin mahdottomalta laulaa suomalaisin voimin. Nuottien sinnikäs läpikäynti  antoi kuitenkin hyvän pohjan pohjoismaisten mieskuoropäivien pääkonsertin yhteisharjoituksiin. Lopputuloksena oli yllättävän upea esitys lähes tuhatpäisen mieskuoron voimin. Yllättävää oli myös se, miten suomen kieli kääntyi pohjoismaisten kuorojen suulla ihan uskottavasti Finlandia-hymnissä.

Isossa kokoonpanossa laulaminen on elämys, joka kannattaa kokea. Jos kaikkia sanoja ei osaakaan lausua, yksittäinen laulaja voi kuitata ne kohdat vain huulia liikuttelemalla. Aina on kuitenkin paikalla muutama kuoro, jolle esitettävä laulu on peruskamaa ja äidinkieltä. Laulujen kautta pääsee tutustumaan eri maiden kulttuureihin ja niiden mielenkiintoisiin taruihin. Kulttuurivaihtoa ei turhaan ole kutsuttu rauhaa ja ystävyyttä edistäväksi toiminnaksi.

Matkailu avartaa ja houkuttelee uusia laulajia

Ulkomaanmatkojen merkitys osallistuvalle kuorolle on myös suuri. Itse matkalla kuorotoveruus tiivistyy ja myös kuorolaisten puolisot tulevat tutuiksi. Paitsi, että tutustuminen muiden kuorojen toimintaan antaa ideoita oman toiminnan kehittämiseen, matkoilla on merkitystä myös laulajarekrytoinnin kannalta. Seurattuani kansainvälistä someviestintää, näyttää siltä että ukkoutuminen ei ole vain monien suomalaisten mieskuorojen ongelma. Esimerkiksi Twitterissä julkaistavat kuvat mieskuorolaisista ovat varsin harmaapäisiä. Oman taustayhteisöni Mieskuoro Laulun Ystävien tilastot näyttävät laulajien lukumäärässä piikkiä jokaisen ulkomaanmatkan kohdalla. Laulun Ystävissä tämä havainto otettiin vakavasti ja Islanninmatkasta viestitettiin sosiaalisen median kautta aktiivisesti mahdollisten uusien laulajien houkuttelemiseksi.

Isäntäkuoron 100-vuotisjuhlavuoden huipentuma

Nordic and Baltic Male Choir Festival 2016 isäntänä toimi Karlakórinn Fóstbræður. Kuorolla on oma toimitalo Reykjavikin keskustan tuntumassa (kuva). Festivaali oli isäntäkuoron 100-vuotisjuhlallisuuksien huipentuma.

Nordic and Baltic Male Voice Choir Festival 2016 oli osoitus islantilaisten kyvystä järjestää leppoisin ottein suuriakin tilaisuuksia. Osallistujilta kuului kritiikkiä ainoastaan etukäteisviestinnästä, jota ensin ei ollut lainkaan ja joka sitten yltyi päivien lähestyessä varsinaiseksi viestien virraksi. Nettisivut koettiin vähän sekaviksi ja niiden toimivuus esim. mobiililaitteilla oli puutteellista. Perillä kuitenkin kaikki toimi loistavasti ja päivien henki oli iloisen leppoisa, jota aurinkoinen sää vielä korosti. 

Oma seurueeni matkusti Islantiin keskiviikkona, jolloin torstai oli käytettävissä turistinähtävyyksiin. Illan suussa musiikkitalo Harpan – jota muuten tituleerattiin Helsingin musiikkitalon sisareksi – aula tarjosi upeat puitteet avajaispuheille ja lauluille.

Kuorofestivaali oli noteerattu korkealle valtionhallinnon tasolta. Perjantaina Islannin presidentti Ólafur Ragnar Grímsson kutsui vieraakseen kuorojen edustajat. Hän osallistui puolisoineen myös pääkonserttiin lauantaina ja piti konsertin päätteeksi kiitospuheen. Vastineeksi hänelle laulettiin syntymäpäivälaulu, joka sattumalta oli ajankohtainen ele juuri tuolle päivälle.

Perjantai oli varattu kuorojen omille konserteille. Yleisö sai vaellella kolmen eri konserttisalin välillä mieleisensä musiikin perässä. Perjantain kohokohtana oli festivaalin yhteydessä järjestettävät kvartettikisat. Osallistujia oli 13 kokoonpanoa. Suomalaisia osallistujia olivat Queens and Crikets (Porin Mies-Laulu), Six Men, None the Wiser (Akademiska Sångföreningen), From Over Content (Akademiska Sångföreningen). Oma kokemukseni oli osallistua Mieskuoro Laulun Ystävien Vega Ensemblen laulajana kisoihin. Tuoreen kvartetin ensiesiintymiselle oli juhlavat puitteet ja vaikka esitys ei mennytkään ihan putkeen, koimme voittaneemme itsemme ja siten saavutimme tavoitteemme. Lähdimme hakemaan elämystä ja sen saimme.

Kisat voitti Sveitsiläisen vierailijakuoron mainio kvartetti Dauðinn frá Basel, joka esitti puhdasta laulua varman oloisesti munkkikaapuihin pukeutuneina. Männerstimmen Baseli –kuoro erottui muutenkin hauskasti  tummapukuisesta pohjoismaisesta kuoroväestä esiintymispuvullaan, joka oli sveitsiläisittäin polvihousut henkseleineen. Kisat sopivat mielestäni mainiosti pohjoismaisten päivien ohjelmaan. Onhan kvartettitoimintaan satsaaminen kuorolle sijoitus tulevaisuuteen ja musiikillisen laadun kehittämiseen.

Islantilaista eksotiikkaa

Kuoromatka tarjosi itselleni mahdollisuuden omatoimisesti jatkaa lomaviikkoa Islannissa. Lapsuudesta saakka kytenyt haave päästä tutustumaan kaukaisen pohjoismaan eksotiikkaan toteutui kuoroharrastuksen myötä. Kokkolan pituusasteilla sijaitseva tuliperäinen saari täytti odotukset. Luonto oli osittain hyvin karua laavakenttää, mutta myös silmiä hivelevää jäätikkövuorimaisemaa, jossa siellä täällä tuprutteli höyryä. Vuorilla sijaitsevissa geotermisistä voimaloista kulkee kaukolämpöputkia kaupunkeihin. Ilmaista lämpöenergiaa hyödynnetään myös kasvihuoneiden ja uima-altaiden lämmittämiseen.

Viikingit ovat aikanaan kaataneet kaikki puut rakennettuaan niistä laivoja ja pilkottuaan niitä polttopuiksi. Nyt Islanti lienee maailman eniten puita istuttava maa väkilukuun nähden. Maan väkilukuhan on vain suurehkon suomalaisen kaupungin luokkaa (n. 350 000 asukasta). Pienet istutetut metsiköt olivat hauskoja paikkoja, kun kaikki puut olivat saman ikäisiä ja laatuisia. Harvalukuiset metsälinnut hakeutuivat niihin, joten ne olivat täynnä elämää. Meren rannat jyrkkine rantakallioineen vilisivät meikäläisittäin eksoottisia lintulajeja, kuten myrskylintuja, kihuja ja isosirrejä. Nähtiinpä lunneja ja virta-allejakin, Islannin värikkäitä matkailuvaltteja. Luontoelämyksiä täydensivät auton ikkunasta nähdyt hylkeet ja vuonon pohjalla poikasineen ruokaileva valas.

Islannin kielen ymmärtämisessä ei ruotsin- tai englanninkielen taito paljon tarjoa apua. Siellä kuitenkin lähes kaikki puhuvat englantia, joten turisti pärjää siellä mainiosti. Kalliiksi mainittu hintataso oli käytännössä kuitenkin samaa luokkaa kuin Suomessa turisteille tarjotut palvelut ovat. Seuraava Nordic and Baltic Male Choir Festival on vuonna 2020 Helsingissä. Ulkomaanmatkaa ei siis silloin ole luvassa. Elättelen toiveita, että kuoroni johdattaa minut muihin sellaisiin matkailukohteisiin, joihin ei muuten tulisi lähdettyä.

@ Reima Orvasto

Kirjoitus on julkaistu SULASOL-lehdessä 5.10.2016